lørdag 4. desember 2010

Tilgi så du kan bli fri

freedom
I livet opplever vi alle urettferdige ting som skjer med oss, vi kan velge å holde på det vonde og være bitter og sint, og la den forgifte vår fremtid, eller du kan velge å slippe det, og stole på at Gud vil gjøre opp. Du kan tenke og tro at dette er for vanskelig, du er blitt såret altfor mye. Du kan ha opplevd smerten ved å vokse opp, skaden av en tidligere ektefelle som såret deg dypt. Du kan bære rundt smerten du føler ved at du aldri kan slippe taket. Det er ikke for deres skyld at du tilgir, det er for din egen skyld. Når du tilgir du tar bort deres makt til å skade deg. Den feil de fleste av oss gjør er at vi holder fast på det. Du kan gå rundt bitter og sint, alt du gjør er å tillate dem å fortsette å skade deg. Den personen du er så sint på er kanskje ute og nyter livet, og har det godt mens du holder på bitterheten. Du gjengjelder dem ikke ved å holde fast på bitterhet, du bare forgifter ditt eget liv.

Det er ille nok at de såre deg en gang, ikke la dem fortsette å skade deg ved å være sint. Når du tilgir setter du en fange fri, du vil snart innse at fangen var ikke den andre personen, men fangen var deg. Ikke la dette ødelegge resten av livet ditt. Du kan ha blitt forrådt, løyet på, mishandlet. Det de gjorde er ikke verdt tapet av din fremtid. Du kan tillate de dårlige tingene som har skjedd så de holder deg borte fra det gode livet Gud har i vente for deg. Din fremtid er for stor til å la det noen gjorde i mot deg holde deg borte fra å bevege seg fremover. Tilgivelse handler ikke om bare å være hyggelig og snill, tilgivelse handler også om å ikke miste den fantastiske fremtiden som ligger foran deg. Tilgivelse handler ikke om at du unnskylder deres oppførsel eller å minsker deres overtredelse. Det betyr ikke at vi må være venner. Tilgivelse betyr å la det gå, slippe taket. Slutt å dvele ved det, slutt å repeter det i din hukommelse, slutt å gi det tid og emosjonell energi, du har en god fremtid å oppfylle. Hver gang du dveler ved det, er det som om du åpner opp en gammel skade. Når du ikke slipper det, vil det ikke gro skikkelig. Det er som å ha et blåmerke eller et sår som ikke vil gå bort. Hvis du ikke lar det gro ved å slippe det, vil det gjøre deg overfølsom, defensiv om de minste ting, og du ender opp med dårlige relasjoner. For eksempel kvinner og menn som har hatt dårlige erfaringer, merket alle av det motsatte kjønn som dårlige, når hver person er unik og annerledes. Mange har dårlige erfaringer i kirken og derfor merket alle kirker eller pastorer som dårlige.

Når du er såret er du ikke virkelig fri. Hvis du vil at blåmerker og sår skal gå bort, og vandre i den frihet som tilhører deg, trenger du å tilgi uretten. La den gå og bevege deg videre i livet. Det er ingenting fienden ville elske mer enn å la en dårlig ting som skjedde, en ond person som skadet deg, en urettferdig ting, ødelegge resten av din fremtid. Du må sette foten ned og si; på ingen måte, min fremtid er for stor, min fremtid for lys, min Gud er for stor til å la hva noen gjorde eller ikke gjorde mot meg kjøre meg fast der jeg er. Du må riste det av og presse deg fremover i den lyse fremtiden Gud har i vente for deg. Tilgi slik at du kan være fri, ikke la den personen som har såret deg holde deg i fengsel. Hvis du vil la det gå, vil Gud ta det som var ment for skade og han vil bruke den til din fordel.

Hebreerne 10:30 Gud vil tilbakebetale en nøyaktig kompensasjon som tilhører oss. Han vil avgjøre og ordne rettferdig opp for sitt folk.

Gud er en rettferdig Gud, han kjenner hver person som har såret deg. Han har sett hver eneste person som har forbrutt seg mot deg, hver person som har forlatt deg alene og redd. Ingen andre kan ha sett det, men Gud så det og han visste det ikke var rett. Han sier i dag at han kommer til å avgjøre saker, han kommer til å gjøre urett til rett. Han vil ikke bare gi deg det du fortjener, men han vil betale deg tilbake dobbelt for hver urettferdig ting som har skjedd. Gud vil aldri bringe deg ut i samme tilstand, han vil sørge for at fiende vil tilbakebetale den urett som er gjort imot deg. La Gud være din forsvarer, la Gud avgjøre saker. Livet er ikke alltid rettferdig, men Gud er rettferdig. Hvis du vil la skylden og skammen gå og presse fremover, så vil Gud sørge for at du vil få det enda bedre enn du ville fått det om det så aldri hadde skjedd. Han vil betale deg tilbake med mer. Gud vil ikke tillate at ett av hans barn vil være under konstant mishandling og utnyttelse. Hvis du er i den situasjonen, bli ikke deprimert, gi ikke opp på livet, behold din tro og vite at lønningsdagen er på vei. Ikke lytt til disse stemmene av tvil i hodet ditt, som skylder på deg over ting du ikke hadde noe kontroll over. Hvis din partner forlot deg for en annen person, det vil bli på dem. De vil sannsynligvis gjøre det samme til neste personen uansett.

Folk som har skadet deg har sine egne problemer. Folket som har skadet deg har uløste problemer som arbeider dypt inne i dem også. Dette fritar ikke deres oppførsel, men den sannheten er at noen har såret dem også. Ta en nådefull tilnærming, og ikke prøve å få de til å betale eller få hevn, men bare be for dem. Når du kan gjøre dette, da vil Gud dukke opp i ditt liv, og være din oppgjører i alle dine saker.
Salme 27:10 Selv om min mor og far forlater meg, vil Gud adoptere meg som sin egen barn.
Gud er en rettferdig Gud, vi vet ikke hvor lang tid det kan ta, men Gud er trofast, han vil gjøre urett til rett, han vil gjenopprette det fienden har stjålet fra deg.

Johannes 20:23 Hvis dere tilgir noen deres synder, er de tilgitt. Hvis dere fastholder syndene for noen, er de fastholdt.

Når du ikke tilgir er det lett å bli til det du hater. Hvis du ikke lar ting gå vil de syndene du beholder reprodusere seg i deg på samme måte. Dette skjer i familier igjen og igjen, det er på tide for deg å bryte den onde sirkelen. Skal du sende det til neste generasjon? Eller har du tenkt å stoppe det akkurat nå ved å la det gå?

Det kan være vanskelig å tilgi, spesielt når folk sårer oss veldig, Gud vil aldri be deg om å gjøre noe det ikke er mulig for deg å gjøre. Tilgivelse er en prosess, det skjer ikke over natten. Det er en prosess som man må vandre ut av. Hvis du har lyst til å tilgi og å bryte sirkelen, må du hver dag be Gud om å hjelpe deg litt etter litt, så vil de negative følelsene bli mindre og mindre dag for dag, og en dag vil de ikke påvirke deg i det hele.

Hvis du vil bli gjenopprettet, hvis du ønsker å være hel, hvis du ønsker å være fri, så trenger du å komme på Guds lønningsliste. Han vet hvordan å gjøre urett til rett, Gud vet hvordan å oppnå rettferdighet i livet ditt. Slutt med å forventer folk å gjøre det opp for seg. De kan ikke gi deg hva de ikke har. Hvis du alltid ønsker folk å betale deg tilbake for all den urett de har gjort, da kommer du til å leve et frustrert liv. Ta den energien og la Gud håndtere det, Han vil avgjøre saker. Når du står på Guds lønningsliste vil Han sørge for at du får god kompensasjon. Livet er for kort til å gå gjennom bitre og sinte ved å prøve å få folk til å betale deg tilbake, la Gud avgjøre sakene. Du kan ta med deg den emosjonelle bagasjen, men det kommer til å koste deg. Du kan bære den posen med utilgivelse, men det vil koste deg glede. Du kan gå rundt med den bagen av bitterhet, men det vil koste deg fred. Du kan bære den pose du skylder meg noe, hvis du bærer den lenge nok det vil den koste deg en heftig pris. Hvis du vil la gå fra vondt og urett og stå på Guds lønningsliste, da vil Gud gjøre urett om til rett, han kommer til å gjenopprette det fienden har stjålet. Han kommer til å gi deg rettferdighet i ditt liv. Han kommer til å bringe deg ut til en tilstand som var bedre enn før.

Ingen kommentarer: